Airborne Eethuys Airborne 1944

Airborne

Waarom Airborne?

Eethuys Airborne dankt haar naam aan de Britse 1st UK Airborne Division, onder commando van Generaal-Majoor Roy Urquhart,  dat is ingezet tijdens de Slag om Arnhem. Als embleem gebruikt de 1st UK Airborne Division het symbool de Pegasus ("het gevleugelde paard"). Ook Eethuys Airborne is herkenbaar aan dit embleem.

De aan Eethuys Airborne gelegen heide werd tijdens de operatie Market Garden drop zone X genoemd. Het aangrenzende deel, waar nu o.a. het golfterrein is gelegen, kreeg de codenaam landing zone Y.  Op zondag 17 september 1944 zijn ruim 5000 militairen gedropt per parachute op drop zone X of met een Glider zweefvliegtuig geland op drop zone X en  landing zone Y. Een dag later, op maandag 18 september volgde een tweede deel van de 1st UK Airborne Division (bijna 2000 militairen). Het resterende deel van de divisie, waaronder een Poolse luchtlandingsbrigade, volgde de navolgende dagen op andere gemarkeerde drop- en landing zones.

 Operatie Market Garden

Market Garden bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie ("Market") en een grondoffensief ("Garden"). De Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren bezetten, waarna grondtroepen vanuit België snel over deze bruggen zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Hiermee zouden de Duitse bezetters in West-Nederland zijn afgesneden en konden de geallieerden naar het oosten afbuigen richting het Duitse Ruhrgebied. Het doel was om op deze wijze snel een einde te maken aan de Duitse bezetting in Europa. 

Drie geallieerde luchtlandingsdivisies zouden worden afgeworpen nabij de Nederlandse steden Eindhoven (101st US Airborne Division), Nijmegen (82nd US Airborne Division) en Arnhem (1st UK Airborne Division) en de weg vrijmaken voor het Britse 117e Legerkorps, dat zich verzameld had nabij Leopoldsburg en via Joe's Bridge te Lommel oprukte richting Nederland. Op de eerste dag zou dit legerkorps Eindhoven moeten hebben bereikt, op de tweede dag Nijmegen en op de derde dag Arnhem.

De 1st UK Airborne Division zou landen in de omgeving van Arnhem. Er waren landingsterreinen in Renkum, Wolfheze, Oosterbeek, Ede en Driel. De 1st UK Airborne Division moest de verkeersbrug in Arnhem veroveren en deze minstens 48 uur bezet houden, totdat de grondtroepen arriveerden vanuit het zuiden. De strijd in Arnhem verliep niet zoals gepland. Alleen het 2nd Battalion van de 1st Parachute Brigade (onder commando van Luitenant-Kolonel John Frost) lukte het de noordzijde van de brug te bezetten. De ongeveer 700 militairen konden geen weerstand blijven bieden tegen de grote Duitse overmacht. Na een aantal dagen vechten heeft deze eenheid zich op donderdag 21 september moeten overgeven.

De overige eenheden van 1st UK Airborne Division hebben zich door de sterke Duitse tegenstand moeten terugtrekken in een steeds kleiner wordende perimeter in Oosterbeek. De Duitse tegenstand, met o.a. goed getrainde SS-militairen van de 9e SS-Panzerdivision "Hohenstaufen" met Tiger tanks, was eenvoudigweg te groot tegen de licht bewapende en sterk verzwakte resterende elementen van 1st UK Airborne Division. De situatie werd onhoudbaar. Onder de codenaam Berlin is in de nacht van maandag 25 en dinsdag 26 september een evacuatie uitgevoerd en zijn alle niet gewonde militairen via een pad door de uiterwaarden met kleine bootjes naar de zuidzijde van de Rijn geëvacueerd. Operatie Market Garden was mislukt. Dit leidde ertoe dat een groot deel van Nederland onder voortdurende Duitse bezetting de hongerwinter heeft moeten doorstaan.

 Herdenken

Jaarlijks worden in september diverse herdenkingen en activiteiten gehouden rondom de slag om Arnhem. Zo is er in Oosterbeek op de eerste zaterdag van september de Airborne Wandeltocht. Rond het weekend van 17 september zijn er op diverse locaties bijna dagelijks activiteiten. Zo is er de paradropping op Ginkelse heide, de "Race to the Bridge" (optocht van oude legervoertuigen van Eethuys Airborne naar de brug in Arnhem) de Market Garden activiteiten van Renkum Leeft (waaronder paradroppings) op de heide bij Eethuys Airborne. De activiteiten worden afgesloten en de kerkdienst / herdenkingsceremonie op zondag op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

***  LEST WE FORGET  *** 

 

 

 

Openingstijden

maandag - zondag:

Dagelijks vanaf 11:00 uur

 

Lekker eten bij Eethuys Airborne

Battle Field Tour arrangement

Speciaal voor groepen bieden wij u een Battle Field Tour arrangement bij Eethuys Airborne. Onder begeleiding van een deskundige gids worden markante locaties uit de Slag om Arnhem bezocht. Deze Battle Field Tour kan worden uitgebreid met een ontvangst met koffie/thee en een georganiseerde lunch. Het programma kan worden afgestemd op uw specifieke wensen. 

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Eethuys Airborne

Telefoonweg 2

6871NJ Renkum

Tel: 0317-316077

Afhaalmenu van de week

MEENEEMMENU'S:         4 t/m 10 DECEMBER

 

Berehap meeneem menu

Complete maaltijd met friet, salade en saus   

    € 7,00

met gratis milkshake ! 

-----------------------------------

Gehaktbal meeneem menu

Complete maaltijd met friet, salade en saus 

    € 7,00

met gratis milkshake !

-----------------------------------

 MAANDAG MENU

Gezinszak friet + vijf snacks* naar keuze

    €9.95

*keuze uit: frikandel/kroket/kaassoufflé/bami- of nasischijf

Snackwagen huren

Speciaal voor evenementen en familiefeesten beschikt Eethuys Airborne over een bemande mobiele snackwagen. Deze is zowel te huur voor bedrijven als ook voor particulieren.

 

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden

 

joyetech e sigara SexShop realistik manken